LEERWIJZER

Schoenen worden meestal gemaakt van leer. Leer is een gelooide dierenhuid. Net als onze eigen huid, blijft leer het mooist als het goed verzorgd wordt. Bescherming, verzorging (voeden, kleuren en glans) en reiniging zijn drie hoofdzaken als het om schoenverzorging gaat. Collonil is wereldwijd een premiummerk op het gebied van schoenverzorging en als zodanig ook erkend. Voor elk materiaal is er een juist verzorgingsproduct. Zowel voor beschermen, voeden, reinigen en kleuren. Met verzorgingsproducten van Collonil blijven schoenen langere tijd mooi en verzorgd uitzien!

 

 

BESCHERMEN

 

Nieuwe schoenen dienen voor het dragen beschermd te worden met een spray om het materiaal optimaal tegen vuil en vocht te beschermen. Gladleer beschermen door 3 x met inachtneming van de droogtijd inspuiten. Carbon Pro hoeft maar 1x gespoten (Let op: spray niet te nat!! Suède en nubuck wel in 1 x doornat spuiten en laten drogen. Met alle spuitbussen vanaf 30 cm spuiten.

 

 

VERZORGEN

 

Door gebruik kan het leer zijn soepelheid verliezen en kan de kleur vervagen. Gebruik verzorgingsproducten om het leer soepel te houden en de kleur op te frissen.

 

 

REINIGEN

 

De manier van reinigen is afhankelijk van de soort en mate van vervuiling. De zachtste manier van reinigen is droog reinigen. Bij meer hardnekkige of grotere vlekken adviseren wij om vochtig te reinigen. Wanneer er een reinigingsmiddel gebruikt wordt, wordt aangeraden om het effect eerst te testen op het materiaal (i.v.m. kleurechtheid). Doe dit door op een onopvallende plek een klein beetje van het middel voorzichtig aan te brengen. Na het reinigen het leer altijd opnieuw verzorgen en beschermen.

 

Zo lang mogelijk plezier hebben van schoenen? Dan raden wij aan om ze eens op de 7 keer dragen te beschermen met Nanopro of eens op de 15 keer dragen te beschermen met Carbon Pro en uiteraard daarna opnieuw te verzorgen.

 

 

GLADLEER

 

Men spreekt van gladleer wanneer de nerfzijde van de huid zichtbaar is als bovenmateriaal van de schoen. De nerftekening en plooien van het dier zijn na de bewerking en kleuring nog zichtbaar. Gladleer kan op vele manieren bewerkt worden, bijvoorbeeld met print.

 

Verzorgingsadvies

Beschermen: Nanopro of Carbon Pro spray, Nanopro voor de eerste keer 3 keer spuiten met droogtijd ertussen. Carbon Pro hoeft maar 1 keer gespoten. Let op: niet te veel spuiten, het mag niet gaan druppen. Wrijf daarna op. Spuiten altijd va min 30 cm.

Verzorgen: Shoe Cream / Waterstop tube / Colorit tube

Reinigen: Clean & Care / Shampoo Direct  (vochtige reiniging)

 

 

VERRIJKT LEER

Verrijkt leer is leer waar een extra behandeling aan is toegevoegd, waardoor het leer optisch verandert. De look wijzigt dus. Dat kunnen onder andere de volgende behandelingen zijn: geschaduw-finished, alcohol-gebleekt, getamponeerd en gewhite-washed.

 

Verzorgingsadvies

Beschermen: Wax Leather spray

Verzorgen: Wax Leather tube

Reinigen: Soft Gum (droge reiniging)

 

 

MAT LEER

 

Mat leer heeft een verrijkende behandeling ondergaan. Bij mat leer wordt het leer niet gefinished (gladleer) en niet geschuurd (nubuck), maar blijft het mat en is het vaak licht met wax (bijenwas) behandeld.

 

Verzorgingsadvies

Beschermen: Wax Leather spray

Verzorgen: Wax Leather tube

Reinigen: Soft Gum (droge reiniging) of Clean & Care / Shampoo Direct (vochtige reiniging)

 

 

SUÈDE & NUBUCK

 

Suède: vleeszijde van de huid die licht is geslepen. De vleeszijde wordt bewerkt. Nerfloze splitsuède: vezels zijn grover en sterk absorberend.

Nubuck: de nerfzijde van de huid (bovenkant leer) wordt licht geschuurd. Door het lichte schuren krijgt het een zeer fijn effect (fluweelachtig).Suede kan in het begin kleur afgeven, gebruik suede en nubuck spray (kleurloos). Na verloop van tijd wordt het afgeven minder.

 

Verzorgingsadvies

Beschermen: Suède Nubuck, Nanopro of Carbon Pro spray. Liefst in een keer doornat spuiten.

Verzorgen: Nubuck + Textile flacon

Reinigen: Suède Nubuck box (droge reiniging) of Clean & Care / Shampoo Direct (vochtige reiniging)

Bakvet op suède: probeer zoveel mogelijk te absorberen, gebruik vervolgens Clean & Care, daarna opnieuw kleuren

 

 

GEVET LEER

 

Leer dat aan de nerfzijde is bewerkt met een wax. Veel gebruikte namen zijn ook “pull-up” en “krasjesleer”. Dit leer wordt snel schraal. Hierbij is het belangrijk om het wax-gehalte op peil te houden.

 

Verzorgingsadvies

Beschermen: Rustical spray

Verzorgen: Rustical tube / Rustical flacon

Reinigen: Suède Nubuck box (droge reiniging) of Clean & Care / Shampoo Direct  (vochtige reiniging)

 

 

LAK

 

Lak heeft een opvallend glanzend uiterlijk door de vuil- en vochtafstotende kunststof coating. Er kunnen verschillende materialen als basis worden gebruikt, zoals leer en synthetische materialen. Ook bij lakleer geldt: nooit laten drogen in de buurt van een verwarmingsbron i.v.m. de gevoeligheid van het materiaal!

 

Verzorgingsadvies

Behandel lakschoenen nooit met slaolie!! De natuurlijke zouten in de olie tasten de laklaag aan, waardoor deze kan gaan loslaten!

Verzorgen: Lack Mousse / Lack Polish flacon

Reinigen: Clean & Care of Shampoo Direct (vochtige reiniging)

 

 

METALLIC

 

Metallic is een glanscoating met glittereffect. Metallic kan op verschillende basismaterialen aangebracht worden, bijvoorbeeld op gladleer of op materialen met een open structuur zoals nubuck. Het is kwetsbaarder materiaal.

 

Verzorgingsadvies

Beschermen: Metallic spray

Verzorgen: Colour Cream en waterstop 021 perlato/metallic

Reinigen: Soft Gum (droge reiniging)

 

 

GEOLIEDE SUÈDE

 

Men spreekt van geoliede suède als suède, de lichtgeslepen vleeszijde van de huid, is bewerkt met een olie.

 

Verzorgingsadvies

Beschermen: Rustical spray

Verzorgen: Rustical tube / Rustical flacon

Reinigen: Suède Nubuck box (droge reiniging) of Clean & Care / Shampoo Direct (vochtige reiniging)

 

 

TEXTIEL

 

Textiel is een weefsel van vezels. Er zijn natuurlijke textielsoorten, zoals linnen, wol en katoen. Tegenwoordig verwerkt men ook veel synthetische vezels. Het grote voordeel van synthetische vezels is dat ze sterk en vaak elastisch zijn. De vochtopname van natuurlijke vezels is wel veel groter dan van synthetische materialen.

 

Verzorgingsadvies

Beschermen: Nanopro of Carbon Pro spray

Verzorgen: Nubuck + Textile flacon

Reinigen: Clean & Care / Shampoo Direct (vochtige reiniging)

 

 

REPTIELMATERIAAL & -PRINT

 

Op verschillende materiaal soorten kan een reptielprint worden aangebracht, op bijvoorbeeld diverse leersoorten maar ook op textiel.

 

Verzorgingsadvies

Beschermen: Nanopro of Carbon Pro spray

Verzorgen: Gel glazen pot

Reinigen: Soft Gum (droge reiniging)

 

 

OVERIGE NUTTIGE TIPS

 

Schoen- en laarzenspanners

Gebruik schoen- en laarzenspanners om schoenen mooi te houden.

 

De voordelen van het gebruik van schoenspanners:

  • Herstelt de loopplooien.
  • Houdt de schoenen in model.
  • Houten spanners nemen vocht in de schoenen op.
  • Gemak bij het verzorgen van de schoenen.
  • Een cederhouten schoenspanner zorgt voor een aangename geur.

 

De voordelen van het gebruik van laarzenspanners:

  • De schachten liggen niet dubbel, daardoor minder schade aan ritsen.
  • Spannaden staan niet onder druk (de schachten liggen niet dubbel).
  • Verminderen bij regelmatig gebruik van de zgn. ‘kreukelzones’.
  • Helpen bij het ventileren van het bovenmateriaal.

 

Schoenlepel

Gebruik voor het aantrekken van schoenen of laarzen altijd een schoenlepel. Dit om gemakkelijk in de schoenen/laarzen te komen en de voering en hielversteviging te beschermen.

 

Inpakken

Pak ingespoten schoenen niet direct in. Als ze nat ingepakt worden, kan het materiaal gaan plakken en kan de finish beschadigd worden.

 

Natte schoenen

Natte schoenen nooit drogen bij de verwarming. Dit is vaak te warm waardoor stof krimpt en leer uitdroogt. Ook droog leer zal uitdrogen en hard worden bij de verwarming.

 

Luchten

Schoenen nemen transpiratievocht op. Wij adviseren daarom om schoenen om de twee à drie dagen te wisselen zodat ze kunnen ‘uitademen’ en ze regelmatig te luchten (eventueel losse binnenzolen uit de schoenen halen).

 

 

MAASTRICHT & EIJSDEN